Titel: Ett styggt läte på sjön

Meddelare: Fiskare Nils Norberg  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Sandviken

Far min och en kamrat till honom var ute på Ytterstgrunna och skulle skjuta säl. Så fick far höra ett besynnerligt läte. Han förstod, att det var något "skrock", varför han sade till kamraten: "Nu tar vi och far hem". - "Har du hört nånting då"? frågade han. "Bry dej inte om det", mente far, "nu ror vi hem". Då de kom ett stycke ut på sjön, lade kamraten upp årorna och svor på, att han inte rodde ett årtag till, om han inte fick höra, vad pappa hade hört. Gubben tyckte, att det inte kunde vara farligt, nu då de var så pass långt till vägs, varför han tog och härmade det där lätet, men - då lät det likadant ända inpå båten, och det hade varit ett otäckt styggt läte. Kamraten till pappa han blev så rädd, att han höll på ro ihjäl sig. Då de kom i land, sade pappa: "Blev du nöjd nu då?" Men han svarade ingenting. Han hade blivit nöjd.